Descriere generală

Comuna Luna este situată în partea de sud-est a judeţului Cluj, la 6 km distanţă de municipiul Câmpia Turzii, la 20 km de municipiul Turda şi la 50 km de municipiul Cluj-Napoca.
Localităţile care formează comuna sunt : Luna – reşedinţa comunei, Luncani şi Gligoreşti, iar teritoriul administrativ al comunei ocupă o suprafaţă de 5328 ha, având o populaţie de circa 5000 de locuitori.
Comuna Luna este întinsă de-a lungul drumului european DN 15 – E 60, pe malul drept al râului Arieş, care îşi mână apele din Ţara Moţilor prin inima Ardealului spre Mureş.

Râu legendar prin neliniştea apelor sale, Arieşul aduce la vale, odată cu mânia şi lacrimile moţilor, pulberea de aur risipită la noi pe plaje lungi, vaduri, adăpători pentru ciurde şi locuri de scaldă.
Binefacerile râului şi taina începuturilor îi ţine pe luneni legaţi de cuibul unde au fost zămisliţi alături de ideile şi faptele renăscătoare ale înaintaşilor.
Arieşul împarte hotarul întins şi neted în două părţi: Lunca Arieşului – între ape şi peste apă, cu coasta ce are celebrele vii; partea de sud şi sud – vest a comunei până la calea ferată Cluj-Napoca – Războieni.

Din dealul Ţintirimului, dacă faci un tur de orizont cu privirea, comuna pare o cetate de basm într-o uriasă grădină mustind de verdeaţă şi flori multicolore: Arieşul abrupt, uliţe cu lăţimi neuniforme şerpuite care coboară pe Dealul Morii, Dealul lui Coarsa, Dealul lui Rad Gavrilă, Dealul lui Frezas, Dealul Curţii, Dealul lui Lişca, Dealul lui Farau. Munţii Apuseni apar în zare ca o căciulă pe care se sprijină cerul.
Din punctul „La Foişor” (colţul de S-E, pădurea Mică) se observă limpede planul neted al uneia din cele mai atrăgătoare şi fertile câmpii din centrul Transilvaniei, delimitată de Coasta Mureşului, Dealul Tatului, Munţii Trascăului, Cheile Turzii şi Coasta Arieşului.
Câmpia acesta a constituit un permanent punct de atracţie chiar şi pentru legiunea a V-a Macedonica, care, venită cu alte scopuri în Dacia, a simţit nevoia să poposească şi să-şi construiască cetatea de reşedinţă la Potaissa (Turda).
Dinspre Câmpia Turzii spre Luna perspectiva vizuală se îngustează de o parte, drumul se furişeaza oblic în dreapta prin Poarta Hirinoaiei, fântâna lui Giurgiu Ilie spre gara Călăraşi – Turda şi satul Călăraşi – Turda.

În centru atrag atenţia aşezămintele sociale: Căminul Cultural, Dispensarul medical, Dispensarul veterinar, Primăria, Biserica ortodoxă, construită pe prima terasă a dealului şi Şcoala situată în deal pe ultima terasă.

Populaţia

Comuna Luna are conform datelor statistice ale Intitutului Național de Statistică 4690 locuitori (2007.) De-a lungul timpului populația a evoluat în sens crescător. Pe parcursul ultimilor ani statisticile nu arată o fluctuație a numărului de locuitori ai comunei. Cu toate acestea o parte importantă din tineri sunt plecați la muncă în strainătate.
Densitatea populației este una de 83,18 locuitori/km², sub media județeană care este de 105 loc/km².
Marea majoritate a populației este de naționalitate română. Comunitatea maghiară este numeroasă, reprezentând 10% din populația comunei, conform ultimului recensământ, cel din anul 2001. De asemenea există o importantă comunitate romă(3%).
Structura populației după religie, conform ultimului recensământ arată astfel:
     • Ortodocși – 80,49%
     • Reformați – 10,51%
     • Penticostali – 4,51%
     • Baptiști – 0,78%
     • Greco-catolici – 0,65%
     • Romano-catolici – 0,4% 

Obiceiuri şi tradiţii locale

În fiecare an, în preajma Sărbătorii „Schimbării la Faţă”,  în Luna se organizează Sărbătoarea „Fiii satului Luna”, prilej de bucurie şi întâlnire a lunenilor răspândiţi prin ţară sau prin străinătate, dar şi a celor care îi aşteaptă cu drag acasă.

Copyright by Primaria Luna 2019

Click to listen highlighted text!